top of page

Matcha, het Japanse groene goud

Vandaag neem ik jullie mee op reis naar Japan. Het land van de rijzende zon, waar strakke cultuur en disciplines centraal staan. Een drank waarvoor de Japanners zeer gekend zijn is matcha, of vrij vertaald: “gemalen groene thee”.


Sinds enkele jaren is deze thee een ware hype bij ons, en wordt het vaak de meest gezonde thee ter wereld genoemd. Een beetje kort door de bocht, naar mijn bescheiden mening. Dat het zijn positieve eigenschappen heeft, dat is zeker en vast wel waar. Door verschillende voedingsdeskundigen, superfoods- en gezondheidsgoeroes worden heel wat heilzame krachten toebedeeld aan matcha.


  • Zo zou het tot 100x meer antioxidanten bevatten dan “gewone” groene thee. Dat moeten we wat nuanceren, want wat is “gewone” groene thee? Waarschijnlijk is dat voor jou wat anders dan voor mij.

  • Het is wel waar dat matcha meer cafeïne, L-theanine en meer antioxidanten bevat dan andere groene thee soorten. We mengen namelijk de vermalen thee met water en drinken dus het volledige blad op, in plaats van er “slechts” een infusie van te maken.

Naast drinken, kan je het ook verwerken in allerlei gerechten. Je vindt het ook soms in cosmetica terug. Op mijn blog en tijdens mijn workshops deel ik regelmatig lekkere recepten met matcha. In dit artikel laat ik je zien hoe je matcha op een klassieke manier klaarmaakt. Maar wees gerust, er volgen nog tal van andere recepten.


Japanse thee en theecultuur 


Laat me je eerst wat meer vertellen over Japanse thee en de bijbehorende theeceremonies. Want ja hoor, Japan is absoluut gekend voor haar theeceremonie. 


In deze aflevering van Thee met een Verhaal op EclipsTV, vertel ik je er meer over:
Wil je in België proeven van de Japanse theecultuur door iemand met echte kennis van zaken, neem dan zeker een kijkje op de website van Studio Wa. Ik leerde Helena kennen tijdens Japanse theelessen en zij is echt superbedreven en gepassioneerd in wat ze doet.


Hoe maak ik matcha klaar, zodat deze niet bitter is?


Een goede matcha is op een klassieke manier gezet niet bitter. Toch niet dat hij niet te drinken is. Heb je matcha gezet en is deze toch bitter? Dan kan dit verschillende redenen hebben:

  • Je water te heet

  • Niet de juiste kwaliteit matcha

  • Niet de juiste verhouding thee/water gebruikt


De basisbereiding van matcha, op de klassieke “dunne thee” oftewel usucha manier is als volgt:


  • Je neemt 2 bamboelepeltjes matcha (dit komt overeen met de hoeveelheid van 2 erwtjes of 1/3 koffielepel matcha. Ideaal zeef je de matcha eerst, maar dat doe ik zelf lang niet altijd.

  • Overgiet met 100ml water van 80°C (laat hiervoor je waterkoker afspringen en wacht 2 minuten voor het hete water te gebruiken.

  • Klop deze thee (ideaal met een matcha kloppertje of chasen) gedurende 45 seconden op. Ideaal in een W-vorm.

  • Geniet van de matcha.


Waarom matcha drinken?


In de eerste plaats drink je matcha omdat je het lekker vindt. Forceer jezelf absoluut niet om het te drinken. Ik geloof zelf in het principe: je lichaam vraagt wat je nodig hebt. Heb je geen zin in matcha, dan drink je het niet.


Matcha geeft je een energieboost, door de cafeïne die het theepoeder bevat. Deze boost duurt ongeveer een viertal uur, afhankelijk van hoe gevoelig jouw lichaam aan cafeïne is. Het voordeel ten opzichte van koffie? Je krijgt geen koffiedip, dankzij de L-theanine.


Naast de instant energieboost, kan de thee ook een gunstig effect hebben op je gewicht, cholesterol en/of te hoge bloeddruk – in combinatie met een gezonde levensstijl en voldoende beweging. Het is absoluut geen wondermiddel.


Meer weten over matcha? Hou dan zeker onze socials en onze workshoppagina in de gaten.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page